Život je tragédií pro toho, kdo cítí, a komedie pro toho, kdo myslí (Jonathan Swift)

O VÁLCE Carl von Clausewitz)

20.04.2010 17:34

    Válečnická ctnost vojska se liší od pouhé statečnosti a ještě víc od nadšení pro věc války. Statečnost je ovšem její nutnou součástí, ale právě tak, jako je některým lidem vrozena, může vzniknout u válečníka i části vojska též ze zvyku a cviku, a proto musí být u něho také jinak zaměřena než u jiných lidí. Musí se zbavit pudu  po nespoutané činnosti a projevu síly, který je jí vlastní u jednotlivce, musí se sama  podrobit  požadavkům  vyššího druhu: poslušnosti, pořádku, pravidlu a metodě. Nadšení pro věc dodává válečnické ctnosti vojska života a většího žáru, ale není její nutnou součástí.
    Válka je určité zaměstnání (a jakkoli obecný je jeho vztah, a i kdyby je provozovali všichni muži v národě schopní zbraně, přece by to bylo stále určité zaměstnání), odlišné a oddělené od ostatních činností, kterými se zaměstnává lidský život. Být proniknut duchem a podstatou tohoto zaměstnání, cvičit, probouzet a shromažďovat v sobě činorodé síly, cele proniknout zaměstnání rozumem, získat v něm cvikem jistotu a lehkost, úplně  se mu oddat, podrobit své lidství úloze, která je nám v něm přidělena: to je válečnická ctnost vojska, pokud jde o jednotlivce.
    I když si tedy sebepečlivěji představíme, že v jednom a témž jednotlivci není ztělesněn jen válečník, ale i občan, i když sebevíc zdůrazníme národní ráz válek, i když si sebevíc představíme, že se války mění určitým směrem, protichůdným tendenci někdejších kondotiérů: nikdy nebudeme moci odstranit individuálnost toho zaměstnání; a není-li to možno, pak také ti, kteří se jím zabývají a dokud se jím zabývají, budou se vždycky považovat za jakýsi cech, v jehož řádech, zákonech a zvyklostech se především obrážejí duchové války. A tak tomu také vskutku bude.  Kdybychom se tedy naprosto  důsledně snažili pohlížet na válku z nejvyššího  hlediska,  velmi  bychom se mýlili,  kdybychom podceňovali  stavovské uvědomění (esprit de  corps), které může a musí  více nebo  méně  ve vojsku existovat. Toto stavovské uvědomění znamená v tom, čemu říkáme válečnická ctnost vojska, jakési pojítko mezi přirozenými silami, které v ní působí. Na stavovském  duchu snáze narůstají krystalky válečnické ctnosti...

Vyhledávání