Život je tragédií pro toho, kdo cítí, a komedie pro toho, kdo myslí (Jonathan Swift)

DOST BYLO KOKOTŮ (Xavier Crement)

17.05.2010 18:05

    Proč jsou vládní úřady tak neefektivní a schopné spíše zhoršovat než řešit společenské problémy? Protože vláda uvízla v hnijící moči neschopnosti, promrhaného času a věčně nenažraného úředního šimla. Nejde o obyčejný kokotismus - je to jeho nejhorší výplod, bahenní kokotismus! Gomer Phallus to přiznává ve své autobiografii Zpověď ministerského tajemníka: "Poradit si s jedním formulářem trvalo mému oddělení déle než mé hromadě kompostu." Jeden z jeho kritiků dodal: "A taky to víc páchlo."

   Bahenní kokotismus zadírá hladký chod vládního stroje řadou způsobů. Uvedeme jen několik nápadnějších: 1. Schůzovací mánie. Byrokraté neustále schůzují. Jakmile se objeví nějaký problém, musí být studován ve výborech, analyzován konzultanty, projednáván v komisích, diskutován na revizních radách a schválen výkonnými komitéty. Konkrétní odpovědnost za přijaté rozhodnutí se tak zcela smaže. Všichni mají krytá záda. 2. Papírování. Všechny vládní procedury se pečlivě regulují papírováním a každý papír se zakládá ve třech kopiích. Papírování je potřebné dokonce i k objednání papíru na další papírování. Kdyby se vládní zásoby papíru náhle vyčerpaly, vláda by, v podobě v jaké ji dnes známe, zcela zkolabovala. Mezi kokoty by nastalo veliké skřípění zubů, ale my ostatní bychom oslavovali v ulicích. 3. Předpisy. Bez předpisů by byrokrati nevěděli, co mají dělat, protože žádný z jejich úřadů se nezabývá žádnou přirozenou prací.

   Jejich činnost je definována toliko předpisy. Předpisy také chrání úřad před veřejností, protože omezují právo daňového poplatníka protestovat proti skutečnosti, že úřady, kromě omezování jeho svobody, nic nedělají. V neposlední řadě předpisy určují pravomoci nadřízených a tak jim umožňují tyranizovat vlastní podřízené.

 

   Asi nejlepším příkladem této stránky bahenního kokotismu je armáda. Pravděpodobně neexistuje jediný zřejmý důvod, proč by vojáci měli poslouchat týpka, jehož jediným smyslem života je buzerovat na cvičáku. Musí tudíž existovat předpisy, které tuto anomálii uzákoní. Proto se armáda - a podle stejné logiky ani vláda - bez předpisů neobejde. Předpisy chrání kokoty u koryta. 

Vyhledávání