Život je tragédií pro toho, kdo cítí, a komedie pro toho, kdo myslí (Jonathan Swift)

25 let turecké komunistické kapely Grup Yorum (Daniel Šufana)

26.05.2010 10:00

 

Grup Yorum

      Kultura vždy byla pojítkem mezi národy a dovede nám rozvinout plyšový koberec tam, kde bychom bez ní překonávali hluboké propasti. A tak bych všechny české internacionalisty, revolucionáře a komunisty rád seznámil s jednou tureckou kapelou, jejíž členové již léta bojují za socialismus a za lepší svět.
      Grup Yorum byla založena v Istanbulu roku 1985 čtyřmi vysokoškolskými studenty s cílem přinést lidu Anatolie revoluční a socialistickou hudbu v srozumitelném jazyce. Texty písní vytvářejí členové kapely společně a dotýkají se v nich širokého okruhu témat o nespravedlnosti a utrpení obyčejných lidí, o neutuchající síle utlačovaných mas a hněvu, který nakonec spravedlivě zúčtuje s kapitalistickou epochou lidstva. Zpívají turecky, kurdsky a několika dalšími jazyky a dialekty. Hudebně lze dnešní tvorbu Grup Yorum zařadit do trochu mlhavě ohraničené word music, kdy vedle hudebních metod a nástrojů blízkých celosvětové písňové tvorbě dvacátého století s ohlasy moderních žánrů uplatňují také hudební principy a nástroje typické pro tureckou tradiční hudbu.
      První z doposud devatenácti alb vydala roku 1987 a nebyla a není aktivní jen hudebně. Členové kapely (jichž za těch 25 let bylo již více jak 60) se čile účastní stávek, demonstrací, blokád vydávají kulturně-politický časopis Tavir atd., zkrátka byli a jsou vidět všude tam, kde je třeba a svoji tvorbou dovedou na spousty témat upozornit. A to, jak se jim to daří, potvrzuje nejen jejich obrovská popularita, ale i nenávistná opatření tureckých kapitalistů, po čertech silně držících opratě moci. Hudební alba byla bezpočtukrát zakázána a ničena, stejně tak koncerty, členové kapely za sebou mají neuvěřitelné množství prožitých zatčení, soudů i mučení, několik jich je nuceno žít v emigraci, několik jich sedí ve vězení a jejich webové stránky, které jsem navštívil ještě před pár dny, dnes prý neexistují. A pozor, nemluvíme tu o minulosti, ale o současnosti - z dnešních 10 aktivních členů se jeden nesmí vrátit do Turecka a druhý ja zavřený. Ke svému 25. výročí pořádá Grup Yorum 12. června koncert na istanbulském fotbalovém hřišti (s kapacitou cca 32 000 míst). Nu, popřejme, ať se to obejde bez zatýkání.
      Grup Yorum Pravda, tam, kde se uplatňuje slovo, stojí za to umět řeč, ale přesto, že turecky neumíme, nepovažoval bych za nezajímavé poslechnout si pár písní našich tureckých soudruhů, vždyť právě s tureckými komunisty si stojíme po celé Evropě věrně po boku téměř vždy, když jde o to ukázat kapitalistickým pánům, že s námi nemohou jednat jak se jim zlíbí.
      A co bych doporučil? Tak třeba:
      píseň o dnešní Falludži:
      https://www.youtube.com/watch?v=tZqNQAB5xXU
      Hymna mládeže:
      https://www.youtube.com/watch?v=dU2R9othK2k&feature=related
      Osvoboďte vězně:
      https://www.youtube.com/watch?v=ctkJgntGUWE
      a ještě jedna:
      https://www.youtube.com/watch?v=1EcGtECsNgU

      Proletáři všech zemí, spojte se!
      Bütün ülkelerin işçileri birleşin!

Daniel Šufana 

Vyhledávání