Život je tragédií pro toho, kdo cítí, a komedie pro toho, kdo myslí (Jonathan Swift)

Alternativní ekofórum v Bolívii (Haló noviny)

22.04.2010 15:32

COCHABAMBA - V bolivijském městě Cochabamba bylo v úterý zahájeno alternativní mezinárodní ekologické fórum, které má být odpovědí rozvojových států na prosincovou světovou konferenci ke stejné problematice v Kodani.

Cílem fóra, jehož se účastní úctyhodných 23 000 delegátů ze 130 zemí, je mj. sjednotit postoj některých rozvojových zemí před nadcházejícím ekologickým summitem v Mexiku.

Bolivijský prezident Evo Morales v úterý podle agentury DPA při zahájení summitu vyzýval k budování socialismu v souladu s přírodou. Na konferenci, která potrvá do dneška, přicestovali také prezidenti dalších jihoamerických států - Venezuely, Ekvádoru, Nikaraguy a Paraguaye. Mezi pozvanými jsou i západní ekologičtí aktivisté Naomi Kleinová nebo José Bové či americký herec Danny Glover. Vystoupili i zástupci jihoamerických indiánů.

Jedním z hlavních bodů fóra v Cochabambě je podle bolivijské vlády »zmobilizovat síly« před prosincovou klimatickou konferencí v Mexiku, jež má být pokračováním nezdařeného kodaňského rokování. Rozvojové země dosud oprávněně odmítaly přijetí právně závazného dokumentu s poukazem na to, že odpovědnost za klimatické změny by měly nést především hospodářsky vyspělé státy.

Viník? Kapitalismus!

Morales v úterý potvrdil, že kapitalismus je hlavním zodpovědným fenoménem za ničení planety Země, protože učinil z člověka i Země předmět obchodu. Se záměrem postavit se tomuto systému obhajoval nový ekonomický modul, který by fungoval v souladu s přírodou. Toto prohlášení uvedl při zahájení samotné světové vrcholové schůzky národů o klimatických změnách a právech Matky Země. »Kapitalismus učinil vše předmětem obchodu. A proto pokud nezměníme tento kapitalistický systém, budeme dál žít v dilematu mezi pokračováním kapitalistického systému, což by znamenalo smrt, nebo nastoupíme cestu k harmonickému soužití se Zemí bráníce život a lidstvo.«

Kapitalismus je podle moudrého Moralese most k asymetrii a nerovnosti na tomto světě. Na mohutném shromáždění na stadionu Sebastiana Ramíreze de Tiquipaya, 12km od Cochabamby, bolivijský státník řekl, že jedině v rovnosti bude možné lépe žít. Vysvětlil, že žijeme ve světě, kde jediné procento obyvatelstva vlastní 50 % bohatství Země. Přečetl dopis příštím generacím, ve kterém varoval, že planeta je v důsledku kapitalismu v nebezpečí.

V textu nejvyšší představitel Bolívie poukázal na to, že Matka Země, zraňovaná, vysílá avíza formou zemětřesení, mořetřesení, tsunami, cyklónů a sucha, upozorňujíc tak, že je potřeba ji chránit. Poukázal také na klimatické emigranty, cca 50 milionů lidí - počet, který v roce 2050 může dosáhnout čísla 200 milionů - kteří jsou oběťmi negativních dopadů na životní prostředí.

Definitivním řešením je zachránit Matku Zem od kapitalismu, řekl podle brazilské agentury Vermelho vyzývajíc k velkému paktu národů. Jestliže se podaří zničit kapitalismus, úkol pečovat o Matku Zem bude mnohem snazší. V další části svého projevu také zdůraznil, že pokud se nezmění kapitalismus, opatření, která budou přijata na obranu Pachamama (Matky Země), budou mít obtížný a dočasný charakter.

Uvedl, že je třeba obnovit zvyky a metody používané původními obyvateli, aby bylo možné žít v rovnováze s přírodou. Státy potřebují velkých zlepšení. Musíme obnovit a znovuvyhodnotit život původních obyvatel jako skutečnou alternativu pro rozvoj světa. »Je třeba obnovit způsob života původních obyvatel, jejich životní zkušenosti. Musíme zapomenout onu filosofii, že člověk je nad Zemí a začít si uvědomovat, že člověk se musí podřídit Zemi.« Řekl dále, že kapitalismus uchvacuje Matku Zem, aby mohl drancovat její zdroje, vykořisťovat její děti a otravovat její řeky a jezera.

Kapitalismus je první nepřítel světa, příznak nerovnosti. Je destrukcí Země. A jako děti Země nemůžeme na to nereflektovat, nemůžeme se neorganizovat k záchraně světa... Morales kritizoval vrcholovou schůzku OSN v Dánsku a její výsledek, protože nevyslyšela požadavky společenských organizací a původních obyvatel.

Morales zdůraznil, že je nutné vytvoření alternativní organizace národů na obranu přírody v případě, že by OSN neuznala závěry této vrcholové schůzky národů. Nové seskupení se dříve nazývalo Jednota původních obyvatel a dělníků (španělská zkratka UNO). Teď Bolívie plánuje uskutečnit 12. října světové referendum o životním prostředí a ustavit Mezinárodní soudní tribunál klimatické spravedlnosti, který by soudil vlády a podniky, páchající činy proti životu na planetě. Šéfové států, představitelé společenských organizací a původního obyvatelstva celého světa, spolu se specialisty z oboru životního prostředí, zahájili už v pondělí diskusi s cílem stanovit shodné body pro iniciativy, které by respektovaly život na Zemi. Ministr zahraničních věcí Bolívie David Choquehuanca odhadoval, že diskuse se účastní asi 20 000 lidí...!

Zdroj
ZDE
 

Vyhledávání