Život je tragédií pro toho, kdo cítí, a komedie pro toho, kdo myslí (Jonathan Swift)

Jerome Klapka Jerome - TŘI MUŽI VE ČLUNU (7)

20.10.2010 13:35

    Harris navrhoval, abychom si k snídani dali míchaná vajíčka. A prohlásil, že je udělá. A z toho, jak je líčil, jsme nabyli dojmu, že na míchaná vajíčka je vyslovený mistr. Často prý je připravuje, když je někde na pikniku nebo na jachtě. Prý se jimi doslova proslavil. Ti, kdož jeho míchaná vajíčka jednou okusili - to bylo z jeho řečí zcela jasné - nestáli už o žádné jiné jídlo, a když nemohli mít Harrisova míchaná vajíčka, zvolna chřadli a zmírali.
    Když jsme ho tak poslouchali, sbíhaly se nám v ústech sliny; i vyndali jsme mu vařič a pánev a veškerá vajíčka, která se v koši nerozmačkala a nevytekla na všechno kolem, a prosili jsme ho, ať už se do toho dá.
    Rozbíjení vajíček mu trochu dělalo potíže - totiž ne, rozbíjení samo mu potíže nedělalo, spíš to, jak obsah těch rozbitých vajíček dostat na pánev, jak si jím nepokecat kalhoty a jak zabránit, aby mu netekl do rukávů; ale posléze přece jen asi půl tuctu vajíček umístil v pánvi; načež si přičapl na bobek k vařiči a proháněl vajíčka vidličkou.
    To byla zřejmě práce velice svízelná, pokud jsme to my dva, George a já, mohli posoudit. Kdykoli se Harris přiblížil k pánvi, vždycky se spálil a pak hned všecko upustil a roztancoval se kolem vařiče a třepal prsty a sakroval. Namouduši, kdykoli jsme se na něj ohlédli, pokaždé přecváděl tenhle výstup. Zpočátku jsme si dokonce mysleli, že to je nezbytná součást kulinárního ceremonielu.
    Říkali jsme si, že patrně nevíme, co to jsou míchaná vajíčka, a usoudili jsme, že to musí být nějaký pokrm Indiánů nebo Kanaků z Havajských ostrovů, který, má-li být řádně připraven, vyžaduje tance a různá zaklínání. Jednou se k pánvi přiblížil Montmorency a přistrčil k ní nos, a tu vyprskl omastek a přismahl ho, načež i Montmorency začal tancovat a sakrovat. No byla to prostě jedna z nejpozoruhodnějších a nejvzrušivějších pracovních operací, jakých jsem byl kdy svědkem. George i já jsme byli velice zarmouceni, když skončila.
    Výsledek nebyl ani zdaleka tak zdařilý, jak Harris předpovídal. Dost malý efekt na všechen ten rámus. Šest vajíček se dalo na tu pánev a všechno, co z toho vzešlo, byla jedna lžička uškvařených a nechutně vypadajících cucků.
    Harris tvrdil, že za to může ta pánev; kdyby byl měl kastrůlek a vařič na plyn, tak to prý dopadlo mnohem líp. Dohodli jmse se tudíž, že o tuto krmi se už nebudeme pokoušet, dokud s sebou nebudeme mít zmíněné potřeby pro domácnost.

Vyhledávání