Život je tragédií pro toho, kdo cítí, a komedie pro toho, kdo myslí (Jonathan Swift)

Linux – oficiální systém Kuby

29.05.2010 10:00

    Státní představitelé komunistického režimu na Kubě, včele s Fidelem Castrem, se pustili do boje proti americkému imperialismu a kapitalismu i v digitálním světě. Odmítají podporovat americký obchod a americký Microsoft ― vydávají se na cestu volného softwaru. Linux pasovali na oficiální operační systém komunistické společnosti.

    Kubánská vláda se snaží zbavit alespoň jednoho kapitalistického impéria. Microsoftu. Společně s Venezuelou se rozhodla pro otevřený software. Tyto dva státy nejsou ale samy. Stejně činí i komunistická Čína, která rovněž vyvíjí vlastní linuxovou verzi, a Brazílie.

    Kubánská a venezuelská vláda se připravují na přechod z Windows na Linux. Na kubánských univerzitách na open-sourcovém softwaru v současné době pracuje zhruba tisícovka studentů. Kubánská linuxová verze se bude jmenovat Nova a bude založena na distribuci Gentoo.

    Zmíněné země kritizují skoro monopolní postavení Microsoftu na trhu, vysoké ceny softwaru a bezpečnostní problémy.

    Kubánské úřady se na „problematiku Microsoftu“ dívají ale také jako na otázku národní bezpečnosti. Ramiro Valdes, kubánský ministr komunikací, podezírá Microsoft ze spolupráce s americkou armádou a zpravodajskými agenturami. Světové informační systémy nazval bitevním polem, na kterém Kuba bojuje proti imperialismu. 


Zdroj ZDE

Vyhledávání