Život je tragédií pro toho, kdo cítí, a komedie pro toho, kdo myslí (Jonathan Swift)

Něco málo o jedné „Bandě“ (Lupa Alpina)

19.03.2010 08:18

Něco málo o jedné „Bandě“

Přidáno ve čtvrtek 18. 3. 2010


      Minule jsem se vám, soudruzi, pokusila ve zkratce představit revoluční rádio Radiochango. Čert ví, jestli se vám líbí, já budu agitovat dál. Myslím si, že italskou kapelu Banda Bassotti znáte, hrála také v Praze na Sedmičce a jestli ji neznáte, jistě si hned po přečtení tohoto článku otevřete You Tube a pustíte si nějakou tu pecku, jako třeba La luna rossa, Viento nuevo, Una storia italiana, Figli della stessa rabbia, Potere al popolo, Stalingrado a další. Banda Bassotti má velmi zajímavou historii a skvělý třídní původ (pousmáli jste se se mnou?).
      V roce 1981 se partička mladých soudruhů rozhodla, že už nebude stát s rukama v kapsách. Začali organizovat akce na podporu boje nikaragujského, salvádorského, palestinského a baskického lidu. Otevřeně podpořili Frente Sandinista Liberacion Nacional a od roku1984 do roku 1987 jezdili pravidelně s několika pracovními skupinami do Nikaraguy. Podíleli se na výstavbě jedné školy a kolejí pro studenty, jednoduše řečeno stavěli ji vlastníma rukama. Není se čemu divit, soudruzi pocházejí z římské periférie, na stavbách byli jako doma.
      Až tady vznikla myšlenka založit kapelu. Po definitivním návratu domů nejdříve kapela hrála v různých římských squattech a na demonstracích. Zúčastnila se projektu Gridalo Forte No al fascismo! No al raczismo! a organizovala stejnojmenný festival. Založila nahrávací studio Gridalo forte records, kde vydala své první CD Figli della stessa rabbia. CD mělo obrovský úspěch u publika a kritiky a z neznámé kapely se stala kapela mezinárodního významu. Od té doby zpívá a kříčí Banda svoje báječné odrhovačky, spolupracuje s různými levicovými kapelami, hraje s Negu Goriak a Fermine Muguruzou. Vydala mnoho CD, poslední minulý rok. Od roku 2001je jejich přímá muzika s údernými rozzlobenými texty podpořena svěžími dechy a je to ska opravdu politické. No, soudružky a soudruzi, tomu já říkám třídní boj!!!
      Se zvednutou pěstí Viva la revolucione!

     Vaše Lupa Alpina         

Zdroj: https://www.komsomol.cz/

Vyhledávání