Život je tragédií pro toho, kdo cítí, a komedie pro toho, kdo myslí (Jonathan Swift)

NOLANŮV DIAGRAM (Pavel Steiger)

17.12.2010 08:17

Zaujal mne článek Luboše Záloma ze dne 16.12.2010 Sociologové stále lžou o extrémní pravici. Pan Zálom má pravdu. Je naprosto scestné tvrdit, že fašismus patří ke krajní pravici a komunismus ke krajní levici. Oba očividně patří na stejnou stranu, do stejného pytle. Problém vězí v tom, že posun mezi pravicí a levicí je většinou sociologů a politologů chápán jednorozměrně. Ponechme stranou ideologické důvody, proč nás tato většina znásilňuje hloupostí, že kapitalismus již nebezpečně sklouzává doprava až k fašismu, pan Zálom v tomto ohledu odvedl dobrou práci.

Zadejte si na internetu heslo „Nolan Chart“ a vyskočí na vás stovky odkazů. Tedy nic nového pod sluncem. Přesto o tomto jednoduchém způsobu určování politické příslušnosti (jenž jistě není zcela vyčerpávající a spolehlivý) existuje jen nepatrné veřejné povědomí.

Nolanův diagram nebo graf je dvojrozměrný, proto jednorozměrné dělení na politickou pravici a levici kvalitativně a neměřitelně převyšuje. Rozlišuje totiž mezi osobní svobodou a ekonomickou svobodou. Na vodorovnou osu x naneseme svoji ekonomickou svobodu od 0-100 %. Na svislou osu y naneseme svoji osobní svobodu také od 0-100 %. Otočme jej o 45o proti směru hodinových ručiček a zjistíme, do kterého názorového políčka patříme:

nolan 

LEVÝ ROH (socialismus)

Políčka v levém rohu náleží levicovému, (liberálnímu) politickému smýšlení:

1. Méně ekonomické svobody a osobní zodpovědnosti; podporuje vládní rozhodování, zdanění, přerozdělování bohatství za účelem „bezplatného“ zdravotnictví, vzdělání, všemožných dotací do hospodářství a kultury… Ať se stát o mne postará za peníze bohatých!

2. Více osobní svobody (liberální, svévolné hodnoty); podporuje interrupce, homosexualitu, rozvodovost, feminismus, drogovou závislost, multikulturalismus, ekologismus, environmentalismus, genderismus …

PRAVÝ ROH (kapitalismus)

Políčka v pravém rohu náleží pravicovému (konzervativnímu) politickému smýšlení:

1. Více ekonomické svobody a osobní zodpovědnosti; nepodporuje vládní rozhodování, zdanění, přerozdělování bohatství za účelem „bezplatného“ zdravotnictví, vzdělání, všemožných dotací do hospodářství a kultury… Ať mě stát nechá na pokoji, abych se o sebe postaral sám a zbylo mi na pomoc potřebným!

2. Méně osobní svobody (konzervativní mravní hodnoty); nepodporuje interrupce, homosexualitu, rozvodovost, feminismus, drogovou závislost, multikulturalismus, ekologismus, environmentalismus, genderismus …

HORNÍ ROH (anarchismus)

Políčka v horním rohu náleží libertarianismu, politickému smýšlení, které požaduje vysokou ekonomickou i osobní svobodu. Ve svých nižších polohách, kde hraničí s centrismem, levicí nebo pravici je proveditelný a žitelný. Jeho krajní poloha na vrcholu je anarchismus, žádné omezení, žádný stát, každý si dělá co chce.

DOLNÍ ROH (komunismus, fašismus)

Políčka v dolním rohu náleží populismu nebo etatismu, politickému smýšlení, které požaduje vysoké omezení ekonomické i osobní svobody. Ve svých vyšších polohách, kde hraničí s centrismem, levicí nebo pravici je proveditelný a žitelný. Jeho krajní poloha na dně je komunismus, fašismus, totální omezení a stát, nikdo si bez státního povolení ani nekýchne.

Zadívejte se do Nolanova diagramu, zamyslete se, vše bude jasnější. Vskutku, většina sociologů a politologů nás manipuluje ke svému obrazu, snad právě proto, že politická filozofie EU patří, nad jakoukoliv pochybnost, do levého rohu.

Zdroj ZDE

Vyhledávání