Život je tragédií pro toho, kdo cítí, a komedie pro toho, kdo myslí (Jonathan Swift)

Američané žijí ve stresu (Benjamin J. Vail)

22.02.2010 17:27

               My Američané jsme hrdí na to, že žijeme „v zemi svobodných“, jak se zpívá v americké hymně. V Česku mám však možnosti volby, které v USA pro mě neexistují. Například český systém veřejné dopravy jak ve městech, tak v rámci republiky je komplexní, dostupný a relativně spolehlivý, zatímco ve většině amerických měst a městeček není jiná možnost motorizované dopravy než autem.

                Nejvíce však vnímám pocit osvobození od obav, zda budeme mít dost peněz – na zaplacení vysoké školy pro naše děti, na nečekané zdravotní výdaje, na to utáhnout domácnost se dvěma předškolními dětmi, které nechceme dávat od jejich tří měsíců na hlídání. A to i přesto, že beru normální český vysokoškolský plat. I při zavedení diskutovaného zápisného nemám obavy, že by zde mé děti nemohly studovat vysokou školu z finančních důvodů. V USA bych již od narození dětí musel spořit na jejich vysokoškolské vzdělání. Na americké státní vysoké škole stojí rok studia v průměru 6 500 USD (117 000 Kč), na soukromé pak cca 25 000 USD (450 000 Kč). Srovnáte-li tuto částku se středovým ročním příjmem domácností 50 000 USD (900 000 Kč), pak je nasnadě, proč se podstatná část amerických studentů a jejich rodin musí zadlužit na zaplacení vyššího vAmeričané žijí ve stresu (Benjamin J. Vail)zdělání.

                Dále pozitivně vnímám finanční pomoc státu rodičům, kteří se chtějí věnovat svým dětem v prvních letech života. V USA mají ženy ze zákona nárok pouze na šest týdnů neplaceného volna po porodu. Stát ani zaměstnavatel nijak nepřispívají, pokud se jeden z rodičů rozhodne zůstat s malými dětmi déle než prvních šest týdnů (!), a ani nejsou povinni držet takovému rodiči místo.

                 Co Evropané nevědí V USA neexistuje zákon o minimální dovolené, a tak mnoho zaměstnanců má jen jeden až dva týdny dovolené ročně.

                 Největší rozdíl mezi Spojenými státy a Českou republikou však vnímám v dostupnosti zdravotní péče pro všechny. Zajištění zdravotních potřeb, a to i v období ztráty zaměstnání, dává člověku pocit zabezpečení a svobodu od strachu, zda v případě nutnosti bude mít dostatek prostředků na léčbu pro sebe či své blízké. Zrovna minulý týden mi můj přítel, právník s elitním vzděláním, řekl: „Od bankrotu mě dělí jen jedna výplata, stejně jako všechny z naší generace.“ Pokud by ztratil práci, přišel by s ní i o zdravotní pojištění pro rodinu. V Americe nemá 47 milionů obyvatel žádné zdravotní pojištění a rodiny, jež ho mají, platí v průměru přes 12 000 USD (216 000 Kč) ročně. I pojištění musí doplácet za vyšetření, léky, operace atd. Není divu, že většina osobních a rodinných bankrotů v USA je z důvodu neschopnosti zaplatit léčebné výdaje.

                Evropané často nevědí, jakému riziku, nejistotě a stresu jsou Američané vystaveni každý den, co se týče zaměstnání, zdravotního pojištění, vzdělání svých dětí. Každá společnost má své problémy a Česko není bez chyb. Jako cizinec bych však byl rád, kdyby Češi lépe vnímali to dobré, co jejich společnost nabízí, a cenili si svého sociálního zabezpečení i osobní svobody.

 

Vyhledávání