Život je tragédií pro toho, kdo cítí, a komedie pro toho, kdo myslí (Jonathan Swift)

Španělský ptáček zpívá falešně (Petr Adler)

03.08.2010 08:09

Španělskou zemi já mám rád, o Španělsku si zpívám … ale to, co zveřejnily české stránky Novinky.cz, mě vskutku naplnilo nadšením. Sevilla na tom bude historicky vzápětí (50 let, to nic není) hůře než Tucson v Arizoně: samá poušť a voda veškerá žádná.

A vůbec, Španělsko se ze všech zemí Evropy otepluje úplně nejvíc.

Nelze se moc divit, že někteří meteorolozi a také někteří klimatolozi přicházejí pořád ještě s poplašnými zprávami. Průšvih s profláknutými e-maily zakladatelů celé teorie jako by nebyl. Ostatně, on vlastně už ani není: zvláštní komise věc vyšetřila a sdělila užaslé veřejnosti, že výměna elektronických psaníček, která na první pohled vypadala jako spiknutí, byla vlastně nevinnou hrou a že stav pohotovosti prvního stupně trvá.

Co na tom, že tu komisi tvořili autoři poplašných teorii sami? Římský básník Juvenal svého času položil otázku: Quis custodiet ipsos custodes? Doslova: kdo bude hlídat hlídače? Autoři podfuků jménem globální podnební změny dokázali, že se básník Juvenal už tenkrát ptal správně.

Je ale s podivem, že sdělovací prostředky zprávy druhu, že se na nás žene pohroma, pořád ještě považují za svaté pravdy. Že se ani nepodívají do svých vlastních archívů, z nichž by zjistily, že jde o celosvětový podvod.

Kontrolní otázka: Dělají to z blbosti, nebo za cizí peníze?

U profláknutých rádoby vědců je odpověď jasná. U novinářů … ?

 
 
 

Zdroj: NEVIDITELNÝ PES
 

 

 

 

Vyhledávání