Život je tragédií pro toho, kdo cítí, a komedie pro toho, kdo myslí (Jonathan Swift)

Spolehlivý kompas

23.06.2010 10:10

 

Northstar Compass

      Takovým kompasem je měsíčník, který vydává „Mezinárodní rada pro přátelství se sovětským lidem a společnost karpatskoruských Kanaďanů" se sídlem v Torontu. Vychází anglicky, francouzsky, španělsky a rusky. Editorem a šéfredaktorem je neúnavný, marxismu-leninismu oddaný Michael Lucas (83). Jedinečný a ojedinělý časopis nese hrdý název Northstar Compass (Northstar - Severka, Polárka). Stačí jen nahlédnout do jeho stránek a je vám jasné: touto hvězdou je rudá pěticípá hvězda komunismu. Vzpomeňte, jak k ní kdysi jako k jediné naději v neklidných časech vzhlížel Vladislav Vančura.
      Ano, politická a světonázorová platforma uvedené mezinárodní rady (jejím členem je také předseda republikové redakční rady Dialogu Ing. Zdeněk Novotný) je určena „uhlířskou vírou" v komunismus. Pouze komunismus, jak dokazuje Northstar Compass, může zachránit lidstvo před zločinným kapitalismem v jeho stádiu dravého a bezohledného imperialismu. Imperialismus - s hegemonií USA, jež usilují o světovládu - je největším nebezpečím ohrožujícím dnes už, jak se stále zřejměji ukazuje, samotný život na této planetě. Katastrofa v Mexickém zálivu je jen dalším z nesčetných důkazů tohoto nebezpečí.
      Měsíčník Northstar Compass vytrvale burcuje do boje proti tomuto smrtelnému nebezpečí. Ne pouhými výzvami, deklaracemi, ale obsažnými statěmi a mimořádně cennými informacemi. Demaskuje falzifikátory a lháře soudobého antikomunismu a jeho pomahačů - renegátů revolučního dělnického hnutí, všechny, kdo systematicky matou a klamou stamilióny lidí. A současně ukazuje i cestu vpřed. Mnohým se může zdát heslo, s kterým vydavatelé časopisu přicházejí, paradoxní, protismyslné. Zní kupodivu tak: Back to socialism! Zpět k socialismu! Protismysl je však jen zdánlivý. Máme-li kráčet kupředu, dobýt budoucnost, musíme nejprve uhájit revoluční minulost, z níž kontrarevoluce nemíní nechat kámen na kameni. Jejímu běsnění je třeba učinit přítrž. Jak? Rehabilitací reálného socialismu, restaurací moci pracujících, znovuustavením SSSR a socialistického společenství. Jen tak bude možné zabránit nejhoršímu, čelit útokům imperialismu, neboť jen obnovený SSSR (se svými socialistickými spojenci a s podporou revolučních, skutečně demokratických sil ve světě) bude s to zabezpečit sociální pokrok a mír.
      Utopie? Může se to tak jevit. Těm, kteří předem rezignují na třídní boj, na důslednou obranu práce před dravým kapitálem. Mezinárodní organizace vydávající Northstar upozorňuje s plnou vážností na obtížnost tohoto úkolu a navrhuje obnovit k sjednocení revolučních sil Komunistickou internacionálu. V „globalizovaném" světě, „integrovaném" mafiemi finanční oligarchie, vyvstává tento úkol v plné naléhavosti a neodkladnosti.
      Prvním předpokladem toho ovšem je navázat na revoluční odkaz díla Leninova a Stalinova, důsledných stoupenců marxismu.
      Ano, také díla Stalinova! Neboť, jak soustavně dokazuje Northstar Compass, je to především Stalin, který prokázal životnost a pravdivost marxismu v praxi!
      Ale to je právě trnem v oku antikomunistů a jejich přisluhovačů. Není ostatně náhodné, že se proti J. V. Stalinovi koncentrují útoky směřující k popření a vyvrácení vědeckého komunismu, marxismu-leninismu. Kontrarevoluce, jíž na přelomu 80. a 90. let minulého století doširoka otevřel vrata M. Gorbačov se svými „perestrojkovými pátými kolonami", má své kořeny už v chruščovismu, v tak zvané destalinizaci zahájené a komunistickému hnutí vnucené po XX. sjezdu KSSS. Tady je počátek Zla. Sem by měli upřít pozornost všichni, kdo hledají příčiny rozkladu a dočasné porážky reálného socialismu. J. V. Stalin

      * * *

      Mnoho cenného jim v této práci nabízí Northstar Compass. Tak v dubnovém čísle tohoto roku je uveřejněn mimořádně zajímavý rozhovor s autorem pozoruhodné knihy „Anti-Stalinist Villany" (Antistalinská ničemnost), jež vyšla v ruském překladu (Antistalinskaja podlosť) v Moskvě v roce 2007, s profesorem Státní Montclairské university v USA Groverem Furrem. U nás o tom samozřejmě není nic známo, stejně jako nikdo nezaznamenal, že se v USA proti spoustě pamfletů, jež zaplavily knižní trh po „tajném projevu" N. S. Chruščova na XX. sjezdu KSSS (1956), postavila v posledních letech řada renomovaných historiků, představujících „novou historickou školu". Za zakladatele této školy je považován J. Arch Getty známý (samozřejmě nikoli u nás) vědecky fundovaným dílem „The Origins of the Great Purges" (Počátky Velkých čistek). Vyvrací v něm „studenoválečnické lži o Stalinovi, jak je šířili trockisté, chruščovovci a ,historici´ éry Gorbačova-Jelcina". Na něj také navazuje profesor Grover Furr ve své publikaci o hanebnostech antistalinistů. Usvědčuje v ní N. S. Chruščova z 61 (jednašedesáti) lží! Důkladným studiem příslušných dokumentů a archivních materiálů došel k jednoznačnému závěru: „Ani jediné odhalení Stalinových zločinů v Chruščovově projevu, jež jsem podrobil zkoumání, není pravdivé. Ani jediné!" Nejen banální a směšné tvrzení, že prý Stalin řídil válku podle globusu, ale i všechna Chruščovova „odhalení", jež svého času vyvolala senzaci a stala se ideologickou rozbuškou destrukčního procesu, který sotva nalezne obdobu v předchozí historii.
      Zajímavá je odpověď amerického historika na otázku, jak je možné, že nynější vedoucí činitelé Ruské federace ignorují výsledky vědeckých prací prokazujících hrubou falzifikaci historické úlohy J. V. Stalina a neserióznost pomluv o jeho životě. „Jsou solidární s Chruščovem". Dnes už není tajemstvím, že Stalin koncem svého života usiloval o výraznou změnu v postavení strany v politickém systému socialismu. Připravoval radikální opatření směřující k demokratizaci, k vyšachování intrikánů, kteří ve svých rukou soustředili nekontrolovatelnou moc, chystal se zasadit úder byrokratickému aparátu, který vyřazoval z politické správy země masy lidu. Chruščov a jeho kumpáni pochopili, že jejich výsadní pozice jsou ohroženy, rozhodli se proto Stalina odstranit.
      Americký profesor se v této věci odvolává na nynějšího ruského historika Jurije Žukova. Stalina se nejen zbavili, ale zkonstruovali po jeho smrti celé legendy o jeho „kultu", řadu zcela nepodložených obvinění, na základě kterých posílili svou osobní moc; ale také vyzbrojili „argumenty" k rozsáhlé „destalinizaci" své stoupence a následovníky. Ti se nejprve prohlásili za „děti XX. sjezdu KSSS", nakonec však zradili socialismus. A v linii této bezprecedentní zrady postupují i dnešní vládci Ruska. Dosvědčili to také svou pozicí ke „katyňské tragédii", když přijali polskou interpretaci této události vyprovokované Hitlerem a Goebbelsem. V rozporu s historickou pravdou demonstroval tuto pozici znovu prezident Medvěděv v interview, který poskytl listu Izvěstija u příležitosti 65. výročí „skončení druhé světové války v Evropě", kde odsoudil „Stalinovy zločiny vůči sovětskému lidu".
      Vskutku je nejvyšší čas skoncovat s pomluvami a špiněním osobnosti J. V. Stalina a přikročit rázně - jak Dialog už dávno vyzývá - k herkulovskému úkolu: začít čistit Augiášovy chlévy zaneřáděné trockisty, chruščovovci a dalšími renegáty komunistického hnutí. Jan Kůrka

      P. S.: Zájemci mohou objednávku na časopis v anglickém jazyce zaslat na adresu: 280 Queen Street West, Toronto, Ontraio M5V2A1, Canada,
      nebo emailem na adrese:
      https://northstarcompass.org
      (Cena 25 kanadských dolarů za 12 čísel plus poštovné.)

      V ruském jazyce objednat na adrese: 105062, Moskva, Bolšoj Charitoněvskij per., d.10, k.5, Ivanova Tatjana Borisovna, Ruská federace

      (Cena jednoho čísla - 50 rublů, tj. cca 30 Kč, předplatné za 6 čísel - 300 rublů, tj. cca 180 Kč, bez poštovného.) 

 

ZDROJ

Vyhledávání