Život je tragédií pro toho, kdo cítí, a komedie pro toho, kdo myslí (Jonathan Swift)

Tiskové prohlášení Komunistické organizace Řecka (KOE) Ke dnešním obrovským demonstracím a smrti tří bankovních zaměstnanců

19.05.2010 07:29

Přidáno ve středu 19. 5. 2010


Státní vlajka Řecka

      Komunistická organizace Řecka odsuzuje vládu MMF-EU pro její politiku ke zkáze společnosti a pro represe rozpoutané proti lidu. Smrt tří bankovních zaměstnanců kvůli plně zavrženíhodnému činu vyvolává lítost a hněv navíc ke spravedlivému rozhořčení, jež cítí celá společnost proti vládě Quislinga Papandreou.
      Tato cynická vláda za asistence hlavních sdělovacích prostředků, jež nám připomínají TV z doby diktatury, má tu drzost vložit zodpovědnost za smrt tří zaměstnanců na statisíce demonstrantů, na masové hnutí a konkrétněji na levici. Je to sám Papandreou, kdo podněcuje napětí a násilí, kvůli opatřením, jaká jeho vláda přijala. Je jedno, kolik omluv si vymyslí v parlamentu, je jedno, kolik výzev k sociálnímu konsensu učiní, v dějinách zůstane jako případný hrobař řeckého lidu.
      Atény i celá země zažily největší demonstrace za posledních 30 let, s půlmiliónem lidí pochodujících jen Aténami šest hodin. Lidé požadují, aby odstoupil Papandreou a ti poslanci, kteří mají v úmyslu hlasovat ve prospěch přeměny společnosti na haldu lidského odpadu, odpovědného za zločiny. Ti, kteří předali zem a lid hyenám kapitálu a trhu, ti, kteří usilují o odsouzení pracujících a mládeže ke zániku, budou skládat účty lidu.
      Policie brutálně napadla největší demonstrace posledních třiceti let; změnila Atény na obrovskou plynovou komoru, a také napadla pochody v Soluni a Patrasu. Potlačující ministr se za to bude zodpovídat!
      Za zodpovědného považujeme i vlastníka Marfin Bank, tohoto dobrovolného poddaného „ochránce národa“, který nutil své zaměstnance k tomu, aby zůstali uvnitř konkrétní filiálky, navzdory skutečnosti, že věděl, že hrozí bezprostřední nebezpečí. Lidský život je pro kapitál zřejmě levnější než každodenní zisky bankovní filiálky.
      Koordinovaná snaha vlády, pravicové opozice a extrémní pravice zneužít smrt tří zaměstnanců k zastavení přívalu hněvu veřejnosti nezůstane bez odezvy. Vztek a zoufalství, jež společně existují ve společnosti, pošlou do pekla Papandreoua i kteréhokoli poslance, jenž bude hlasovat ve prospěch zániku řeckého lidu.

Atény, 5. května 2010
Komunistická organizace Řecka

 


Hlavní strana portálu SMKČ

 

Vyhledávání